Wednesday, April 6, 2011

Muara Merchang Terengganu

Semalam secara tiba-tiba mendapat perintah dari Pengarah supaya mengekori mereka untuk membuat siasatan tapak di Merchang, tempat selalu berlakunya banjir. Dari bosan-bosan main game, baik ikut mereka. bila di fikirkan tempat banjir di Merchang, ingatkan cuma tepi jalan sahaja.

Bila sampai dan jumpa orang yang berkenaan rupanya dibawa ketempat puncanya banjir, yeyy pergi muara. aku ingatkan muara duduk tepi sahaja, naik boat nelayan wehh. cuba bayangkan kami yang semuanya perempuan berbaju kurung dan Hajar menyarung kasut tumit tinggi T_T.



di jeti. semalam dress-up lebih-lebih pergi opis dengan baju kurung kain belah-belah, tudung lilit-lilit, mujur hanya menyarung plat shoes
*haru nak melangkah masuk boat*



yeyy yeyy dalam boat
*muka sangat gembira di sebalik takut-takut sebab takda life jacket. kami tak pandai berenang pok cik! *



Mereka juga sangat teruja



Kedai tepi sungai



pok cik pemberi maklumat



Pemandu dan assistant
*steady pok cik rokok di muncung mulut, takut mabuk ek? ha ha ha*



Dah sampai dimuara dengan perjalanan menaiki bot sejauh 3km
*sungai yang berliku-liku*



Sesi perbincangan dimulakan di bawah terik mentari
*terer pok wee melukis pelan*



5 minit kemudia Ija menyerah kalah, dari mencangkung terus bersila diatas pasir. perbincangan terus berlangsung selama 40 minit
*panas ini sangat menguji. adehh dah macam udang bakar nih*



Nelayan pulang dari memburu. lol. menangkap ikan a.k.a menengok jaring
*ntah yer ntah tidak aku nih T_T*



Panas-panas pun sempat nak berposing



Perjalanan pulang
*laju lagi pok cik, kite potong boat kat depan tuh*



Ewah bergambar lagi
*Ija dibelakang tu sangat gembira okeh!*



Ija dan Hajar
*peace*



Berjaya potong boat tadi. peace pok cik sebab bagi kami menang.



Wahh ikan yang sangat segar dari pok cik peace tadi
*Ija kata ikan ni macam pakai lens warna biru. kami membawa pulang kesemua ikan tersebut. gilerr banyak. terima kasih yer pok cik*



Tempat boat parking atau landing




"pok cik, kenapa air ni hitam?"

"hitam sebab hujan. hitam ni air hujan"




okeh, sekian kembara kerja kami.
[amaran merokok membahayakan kesihatan!]

2 comments:

aiman rashidd said...

hye !! thanks !! yeaaaa :)

best nya , nice pics :)

azahar said...

pantal merchang dah maju