Wednesday, June 9, 2010

C H E R I T A . S E M A L A M



"Hajar cite ape ni?"
"Cite Vampire Diaries yang gantikan cite Ghosts Whisper"
"Last Ghosts Whisper tu cam ne? aku tak tengok yang last tu!"
"Ntah aku pon tak tengok! tau tau dah main cite ni"


Layan cerita baru nih. okey jugak.
Ringtone bunyi pulak!


"Sape pulak ni no. 010?, ooo... ni member aku lah hajar, dia ajak jumpa siang tadi. Malasnya nak kuar, tapi aku dah janji ngan dia" sambil memegang talifon.
"jawab je la syira, lagi pon ko dah janji ngan dia"

"hello! ha nape?"
"eh jom gi minum"
"erm, mu ada mana?"
"ada depan umah mu nih!"
"huh! yer dok mu nih?"
" ha la, cepat la"
"ye la, ye la"


berlari meninggalkan Tv dan bersiap siap nak keluar


"k, hajar. bye"
"bye"


terus masuk dalam kereta yang dah tunggu lama kat depan pagar tu.


"lama nye mu siap? mu mandi ke ape?"
"biaserlah pompuan"
"nak gi minum mana nih?"
"ikot ko la"
"mu penah minum kat pulau kambing?"
"tak. ni kita nak gi minum mana?"
"kita gi kat chendering la"
"jauhnye..."
"mana ade jauh."


20 minit kemudia baru sampai ke kedai, jauh tu sampai berpusing pusing mencari kedai.


"nak air tembikai, ko?"
"sunquick, tom yam see food denge nasi putih se. mu tak nak makan?"
" aku dah makan dah tadi. emm benda pe mu nak cite ngan aku?"
"ade lah, nanti aku cite kat mu. bising kat sini."
"cite ape ko nih?"


makan makan dan minum minum sambil borak borak kosong


"dah, jom r balik, lewat dah!"
" jom, dik kiro."


masuk kereta dan terus jalan menuju ke bandar


"cite ape wei ko nak cite kat aku?"
"cite sedih la, aku tengah frust nih."
"eh ko ni. asal? dua hari lagi ko nak kawin ko sedih!"
"bukan pasal tu. ni lain."
"ni mesti pasal budak sekolah tu? nape dengan dia?"
"dia dah takde kat sini. dia gi KL dah. dia tak nak dok sini lagi."
"alaa dia gi jalan jalan time cuti sekolah ni. nanti dia balik la"
"tapi dia cakap dia tak nak dok sini lagi!"
"tak kan la dia nak tukar sekolah. nanti dia balik la tu"
"ye ke?"
"ye lah! eh ko da nak kawin la"
"ko tak paham, aku sedih ni. dari siang tadi aku tak makan. ni tadi aku baru makan. aku asik pikir pasal dia je. dulu kan, dia janji tak nak buat cam ni."
"dah ko ni. dia bawa hati yang lara la tu. dulu sebab dia tak terasa lagi. sekarang nih dia dah terasa sebab tu dia pergi. dia nak cari ketenangan tu. biarkan lah."


singgah pulak kat Pantai Batu Buruk.
cari parking, keluar kereta dan duduk atas kayu balak sambil menghadap pantai.
sambung cerita tadi.


"tadi aku gi air port nak jumpa dia. tapi tak sempat. aku siap beli bear besar untuk dia."
"laa.. "
"aku tengok flight terbang tinggal kan aku. sedih aku. hancur hati aku"
"nampaknye, rezeki aku la bear tu.. hehehe.. dah la, ko ni nak kahwin la!"
"mu tak paham!"
"aku paham la, ko tak sayang ke kat tunang ko?"
"aku sayang, tapi aku sayang dua dua"
"ko ni! ko sayang tapi ko tak rasa cinta ek! mesti ko kahwin sebab ko dah lama kawan dengan dia, dan ko rasa tu dah tanggungjawab ko kan."
"macam mana mu tau? aku kawan ngan dia dah lama dah. aku dulu tak pikir pon pasal ni, sebab aku dah fokus nak kawin kan. bile jumpa budak ni kan, aku dah cakap ngan dia aku nak kawin dah siap tunjuk gambar tunang aku dengan dia lagi. tapi dia suka kat aku juga. aku suka kat dia sebab dia ni manja. susah la nak cite. aku nak mintak nasihat mu ni, cam mana nak lupakan dia?"
"ko ni nak nasihat aku lak, aku sendiri pon susah nak lupakan _ _ _ _ _ . makin aku nak lupa makin aku rindu, cam ne!"
"mu tak tau ke?"
"sayang ni memang susah nak lupe, nanti dah lama lama nanti ok la. mula mula tu memang tak boleh. ni aku nak nasihat ko lak, cam ne lupa lak?"
"ko ni, aku mintak nasihat ko, ko lak nak nasihat dari aku. aku tengah serabut tak leh nak nasihat. aku suka nasihat nasihat orang nih, tapi aku tengah serabut ni tak leh nak bagi nasihat."
"macam tu lah aku, ko nak nasihat dari aku. ape ape pon ko sabar la"
"aku rasa nak jumpa dia lah."
"ko gi la KL cari dia"
"mu ni, kat sini pon susah nak jumpa, kalau kt KL lagi lah susah. nak contact dia pon tak boleh."
"dah la. lupa kan je. ko dah nak kahwin."


dan macam macam lagi nasihat aku aku cuba bagi dia, supaya dia leh tenangkan hati dia.


"kul 12 dah ni, jom balik"
"jom r"


sampai di depan pagar rumah aku


"k la, sudah la tu. jagan sedih"
"okey"



kepada kawan ku itu, ko anggaplah apa yang berlaku itu semua dugaan untuk ko berumah tangga. terimalah seadanya dia sebagai isteri. aku percaya dia sangat menyayangi ko. ko janganlah risaukan budak sekolah itu, pandailah dia membawa haluan dia sendiri, dia pon masih muda. pasti ada orang yang akan menjaga dia.




tulisan bold : ME
tulisan tak bold : him @ her


m o r a l . o f . t h e . s t o r y

jangan nak mengada ngada nak ambil risiko besar dalam hidup






3 comments:

wani ezryl * said...

selalu sgt berlaku keadaan where orang yg nak kahwin (mostly lelaki? wth) teragak2 dgn keputusan sendiri bila time nk kahwin tu semakin dekat. tp kebanyakannya camtu la. biasanya rs xready la, tnya betul ke x decision dia.. kite rs diorang semua ni ada satu sindrom yg sm LOL. semoga kwn ko tu buat decision yg betul :)

syaEYRA said...

mereka ni kadang kadang mengada ngada!!

d.i.m said...

bukan mengada2 la...aku pun xtau ngape

"better be wif sumone yang sygkn kita dr kita syg kt dia, sebab bila dia sygkan kita, mesti kan jage kita elok2, n then lame2 kita pun akan syg dia jugak mcm na dia syg kt kita"

ni aku dgr dr seord teman lame dulu, xigt sudah, tp lebih kurang mcm ni la ayat dia, betul ke???

kalo rajin meh la klik sini pula